
 
44-27 (to the Ministerial Vocation Standing Committee) 

From the Ministerial Vocation Committee 
 

The MVC recommends that the 44th General Assembly APPROVE amending the Book of 
Government sections 9-5E and 9-11 concerning Chaplain’s endorsements.  
 

Current G. 9-5E Proposed Changes for G. 9-5E 
Changes in bold italics 

G.9.5E 

Chaplain 

 A court of the Church, a hospital, the military, 
institutions, universities, or other appropriate 
fields of service may call a Teaching Elder as 
Chaplain if the Presbytery deems it appropriate. In 
such cases, the Chaplain shall always have as a 
primary responsibility the sharing of the Good 
News of God in Jesus Christ. 

G.9.5E 

Chaplain 

A court of the Church, a hospital, the military, 
institutions, universities, or other appropriate 
fields of service may call a Teaching Elder as 
Chaplain if the Presbytery deems it appropriate. In 
such cases, the Chaplain shall always have as a 
primary responsibility the sharing of the Good 
News of God in Jesus Christ. All Teaching Elders 
serving as Chaplains for institutions requiring 
Ecclesiastical Endorsement shall be endorsed 
through the Chaplains Work and Care 
Committee. Chaplains serving Institutions that 
do not require Endorsement should normally be 
endorsed to certify being fully qualified to serve 
in this specialized ministry. 

(See Rules for Assembly X.10-1 I) 

 
 
Rationale:  This recommendation would place the process for EPC endorsement of Military 
Chaplains (currently found only in Rules for Assembly X. 10-1 I.3) within G. 9-5E and applies 
the process to non-military chaplaincy positions that require Ecclesiastical Endorsement. The 
addition of section C to G.9-11 provides a means of Ecclesiastical Endorsement for 
Commissioned Pastors as well. 
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Current G. 9-11 Proposed Changes for G. 9-11 

Changes in bold italics 
G.9-11 
 
The Ruling Elder as a Commissioned Pastor 
 
A Ruling Elder may be temporarily authorized by 
Presbytery as a Commissioned Pastor for a 
congregation without a Pastor to preach the Word, 
evangelize, moderate a Session, administer the 
sacraments, perform marriages (if civil law allows), 
preside at funerals, and provide pastoral care. 
Presbyteries may also approve and give appropriate 
powers to a Ruling Elder to serve as a 
Commissioned Pastor in mission churches, church 
planting and church revitalization works, or in 
chaplaincy positions in hospitals, hospices, prisons, 
or other institutions. 

A.         Authorization shall be for a term up to 
 three years and may be renewed. Such 
 authorization shall specify those powers 
 granted and shall stipulate in which 
 church(es) or ministry contexts those 
 powers are authorized. Such powers shall 
 be exercised only in those contexts. 

B.          Potential Commissioned Pastors shall be 
examined by Presbytery and found to have 
sufficient knowledge in the areas in 
 which they will be serving. 

  

 

G.9-11 
 
The Ruling Elder as a Commissioned Pastor 
 
A Ruling Elder may be temporarily authorized by 
Presbytery as a Commissioned Pastor for a 
congregation without a Pastor to preach the Word, 
evangelize, moderate a Session, administer the 
sacraments, perform marriages (if civil law allows), 
preside at funerals, and provide pastoral care. 
Presbyteries may also approve and give appropriate 
powers to a Ruling Elder to serve as a Commissioned 
Pastor in mission churches, church planting and 
church revitalization works, or in chaplaincy 
positions in hospitals, hospices, prisons, or other 
institutions. 
 
A.         Authorization shall be for a term up to 
 three years and may be renewed. Such 
 authorization shall specify those powers 
 granted and shall stipulate in which 
 church(es) or ministry contexts those 
 powers are authorized. Such powers shall 
 be exercised only in those contexts. 
 
B.         Potential Commissioned Pastors shall be  

examined by Presbytery and found to have 
sufficient knowledge in the areas in 
 which they will be serving. 
 

C.         Commissioned Pastors approved by 
 their Presbytery to serve as a Chaplain  for 
 institutions requiring Ecclesiastical 
 Endorsement shall be endorsed through 
 the Chaplains Work and Care  Committee. 
 Chaplains serving Institutions that do not 
 require  Endorsement should normally be 
 endorsed to certify being fully qualified 
 to serve in this specialized ministry.  
 (see Rules for Assembly X.10-1 I) 
 [subsequent paragraphs are to be renumbered 
 accordingly] 



 
 
 
Rationale:  This recommendation would place the process for EPC endorsement of Military 
Chaplains (currently found only in Rules for Assembly X. 10-1 I.3) within G. 9-5E and applies 
the process to non-military chaplaincy positions that require Ecclesiastical Endorsement. The 
addition of section C to G.9-11 provides a means of Ecclesiastical Endorsement for 
Commissioned Pastors as well. 
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